• Båt till Väderöarna - Donalda Grebbestad
  • Båt till Väderöarna - Donalda Grebbestad

Donalda

Vi erbjuder skärgårdsturer och restaurang, allt i en unik miljö där de marina inslagen vittnar om svunna dagar. Under sommaren har vi en fast turlista man kan följa med oss ut i skärgården på. Men man kan alltid boka oss året om för Charter & Event m.m.

Donalda fiskebåten

Det var ett för tiden mycket stort fiskefartyg som 1926 levererades från Ringens varv på Marstrand till Åstol. Fiskarna Anders Johansson och Johan Berntsson köpte henne för 13.550:-

Donalda mätte 60 fot och hade ett bruttoton på 49,5 samt var utrustad med en encylindrig ”Avance” om 15 hk som gav en toppfart på ca: 4,5 knop.

1936 såldes hon till Fiskarna Villhard Johnsson, Rudolf Jakobsson och Albanus Johnsson från Fisketången , just söder om Kungshamn (tidigare Gravarne). 1940 bytte dom ut den gamla ”Avancen” mot en modern tvåcylinders JM, (June Munktell) om 75 hk på var cylinder, som tillsammans med en större tvåbladig propeller. Vips ökade farten till det dubbla. Nu skulle det fiskas!

Fisket bedrevs utefter Bohuskusten, Nordsjön och i olika farvatten. De använde sig av olika fångstmetoder såsom trål, garn och långrev, fram till 1970 då redskapen lades på hyllan.

Samma år 1970 inköptes Donalda av Uddevalla dykklubb som konverterade henne från fiskefartyg till fritidsskepp. Där stannade hon i 5 år, fram till 1975, då hon inköptes till Bohus Malmön av Sjökapten Astor Knape med sonen Bengt samt Sjökapten Mats Andreasson och Jens Olsson.
Donalda blir turbåt
När hon kom till Bohus Malmön registrerades hon för passagerare för upp till 90 personer och bedrev sen chartertrafik och turverksamhet för Bohusgårdens Konferans och fritidsboende på ön. Här stannade hon i 12 år.

Donalda flyttar till Grebbestad

I Grebbestad lurade Thorsten Klevsäter på att skaffa sig en turbåt på hemmaplan, efter många år av sjömansliv på de stora Oceanerna och utefter världens kuster. 1986 påbörjades bygget med Tanumstrand och projektet om en turbåt var ett faktum.
Thorsten kontaktade dåvarande ägarna till Donalda och 24 april 1987 köptes hon av Thorsten och fick sin nya hemmahamn i Grebbestad.

1990 träffade Thorsten sin fru Lisbeth och har sedan dess tillsammans jobbat på Donalda.

Idag , exakt trettio år senare går Donalda fortfarande på sina turer i den vackraste av skärgårdar. Exteriört likadan så nära originalet som det har varit möjligt. Med kulturarvet som drivfjäder och en verksamhet som bidrar till mångfalden kunde de 2010, efter många års planering och investeringar öppna restaurangen under däck. Detta har bidragit till att Donalda kan bedriva verksamhet fullt ut hela året.

Kontakta oss för bokning    KOLLA HÄR
    Snabbanslutning